Серумски амилоид А

Краток опис:


Детали за производот

Ознаки на производи

Клучни карактеристики на производот

КомплетNаме:Комплет за откривање на серумски амилоид на Joinstar

Метод:флуоресценција сува квантитативна имуноанализа

Опсег на мерење на анализата:5,0 mg/L ~ 200,0 mg/L

Време на инкубација:5 мин

Sобилно:Човечки серум, плазма (ЕДТА и натриум цитрат антикоагулант) и целосна крв (ЕДТА и натриум цитрат антикоагулант)

Референтен опсег:<10,0 mg/L

Складирање и стабилност:

Пуферот за откривање е стабилен 12 месеци на 2°C ~ 8°C.

Запечатен тест уредisстабилна 12 месеци на 4°C30°C.

Вовед

Серумскиот амилоид А се произведува во црниот дроб и е високо конзервиран кај сите видови. Функционира како воспалителен и имуномодулаторски протеин, поттикнувајќи воспалителна секреција на цитокини, хемотакса на неутрофилите и мастоцитите и ги модулира имунолошките одговори.

Тоа е акутен хронотропен протеин кој припаѓа на хетерогената класа на семејството на аполипопротеини и е присутен во трагови во здравата човечка крв.

Во одговорот на акутната фаза за време на воспаление, стимулиран од IL-1, IL-6 и TNF, SAA може да се зголеми на 10-1000 пати од нормалната вредност.

SAA се открива во рок од 3-6 часа по инфекцијата и со краток полуживот од 50 мин. Тој е почувствителен од CRP, а комбинацијата на овие два маркери може да обезбеди подобра диференцијација на воспалението и инфекцијата.

Во акутната фаза на вирусните инфекции, SAA е покачена, обично на 10-100 ng/mL. сепак, во акутната фаза на бактериски инфекции, SAA е покачен во поголема мера отколку кај вирусните инфекции, дури и до 100-1000 mg/L.

Клинички апликации

 Ран крвен биомаркер за ткивна повреда и воспаление

♦ Серумскиот амилоид А (САА) е ран и чувствителен крвен биомаркер за повреда и воспаление на ткивото и е индициран кај многу воспалителни болести.

♦ Нивото на SAA што циркулира во крвта е познато дека драстично се зголемува како одговор на оштетувањето на ткивото или воспалението, класифицирајќи го како протеин од акутна фаза.

♦ Циркулирачките концентрации на SAA може да се зголемат до 1000 пати по воспаление, инфекција, ткивна повреда и клеточна некроза и брзо да се намалуваат по закрепнувањето.

Диференцијална дијагноза на бактериска или вирусна инфекција

♦ Нивото на SAA постојано повисоко од 10 mg/L, но пониско од 100 mg/L, сугерира дека е поверојатно вирусна инфекција.

♦ Нивото на SAA постојано повисоко од 100 mg/L високо укажува на акутната фаза на бактериска инфекција.

 Следење на прогресијата на заразни болести

SAA може да се користи како независен фактор за проценка на сериозноста на бактериски, вирусни и други заразни болести и воспаленија, обично ниво поголемо од 500 mg/L укажува на сериозна состојба.

 Комбинирана детекција на SAA и CRP

Нивото на SAA се зголемува кај вирусните и бактериските инфекции и е почувствително на благи воспалителни стимули отколку CRP. Затоа,  комбинацијата на  SAA со CRP може да им обезбеди на лекарите повеќе информации.

 Прогностичка евалуација на воспаление

Концентрациите на SAA брзо се намалуваат по решавањето на воспалението, што го прави мерењето на SAA корисна алатка за следење на текот на воспалението кај поединецот.


  • Претходно:
  • Следно:


  • Претходно:
  • Следно:

  • Оставете ја вашата порака